Повече от 500 деца заедно отпразнуваха Световния ден на водата в Пловдив

Деца от 16 пловдивски училища по традиция отпразнуваха заедно Световния ден на водата- 22 март в Пловдив. Организатори на хепънинга бяха Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, община Пловдив, „ВиК“ ЕООД и РИОСВ- Пловдив. Техни представители откриха празника, като отправиха поздравления към младите любители на околната среда, събрали се в спортната зала на СУ „Св. Патриарх Евтимий“ в града под тепетата. 

   Подготвената програма акцентира върху темата на Световния ден на водата за 2018- „Природата за водата“, която е насочена към прилагане на природосъобразни решения за справяне с предизвикателствата, пред които сме изправени през 21-ви век.  Младежките музикално-танцови изпълнения направиха празника пъстър и весел. Облечени като водни капчици деца бяха талисманите на тържеството, като всеки от участниците си направи снимка с тях.

Учениците с голям ентусиазъм демонстрираха свои творби, изработени специално за празника. На обособени за целта места, всяко училище изложи картини, модели, плакати и скулптури на своите талантливи ученици. Макети с планини, реки, морета и фонтани с течаща вода можеха да се видят сред сръчно осъществените идеи. Произведенията съдържаха съвети и примери за екологосъобразни решения на проблемите на водите. Особено впечатление направиха моделите на кръговрата на водата, както и екологичните идеи на младежите за пречистване и устойчиво използване на водата. Пречиствателни станции, собственоръчно изработена „Червена книга“, модел на мечтаната река Марица, изработен от рециклирани материали бяха сред запомнящите се експонати. 

     Голям колорит внесоха атрактивните химични опити с вода, които демонстрираха експерти от Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда. Младите еколози бяха искрено зарадвани да получат малки живи рибки като специален подарък за празника, осигурен от Института по рибарство и аквакултури.